Recepten

speculaastaart

Speculaastaart

taart
10 personen
200 kcal
20 min, 30 min rusttijd, 40 minuten baktijdmin

Ingrediënten

300 g zelfrijzend bakmeel
175 g donkerbruine basterdsuiker
175 g boter, in blokjes
1/2 el speculaaskruiden
2 el melk
300 g amandelspijs
1 ei, plus eidooier
50 g blanke amandelen om te garneren
bloem om te bestuiven
ronde springvorm, doorsnede 24 cm, ingevet

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  • Kneed in een kom het meel, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de melk en een mespunt zout tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
  • Snijd een helft van het deeg in plakjes en verdeel ze over de bodem van de bakvorm.
  • Duw de naden goed aan zodat de hele bodem is bedekt.
  • Verbrokkel de amandelspijs in een kom.
  • Klop het ei los en roer het door de spijs.
  • Kneed door tot het smeuïg is.
  • Verdeel de spijs over de bodem in de vorm.
  • Rol de andere helft van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die zo groot is als de bakvorm.
  • Leg de lap deeg op de spijs.
  • Klop de eidooier los en bestrijk de taart ermee.
  • Druk de amandelen in de bovenkant van de taart en vorm er bloemetjes of patronen mee.
  • Bak de taart in de oven in ca. 40 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en haal uit de vorm.
  • Snijd in punten.

 

Klik hier voor het receptenoverzicht »