Recepten

Eggs_benedict_thumb

Eggs Benedict

lunch
2 personen
ca. 300 kcal
20min

Ingrediënten

  • 4 (verse) eieren
  • 3 eigelen
  • 1 dl droge witte wijn
  • enkele peperkorrels
  • citroensap
  • 0,5 dl water
  • 100 gram roomboter (geklaard)
  • natuurazijn
  • zout
  • 4 sneetjes witbrood
  • 4 plakjes rauwe ham

Bereidingswijze
Om de boter te klaren, smelt je boter langzaam in een kleinen pan. Schep voorzichtig het witte bezinksel eraf tot de boter helder is. Schenk de witte wijn, samen met een beetje citroensap, peperkorrels en 0,5 dl water in een andere pan. Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot 1/3e. Dit heet een gastrique. Zeef de gastrique en laat enkele minuten afkoelen.

Breng ondertussen een grote pan met wat natuurazijn en zout aan de kook voor het pocheren van de eieren.
Zet een pan met laag water op laag vuur, zorg ervoor dat een kom er precies op past.
Steek met een ronde vorm witbrood en rauwe ham in de gewenste grootte.

Zet kleine kommetjes met scheutje natuurazijn en zout. Breek eieren voorzichtig in de kommetjes en zet in de koelkast. Zet een kom met koud water klaar om later de eieren in te doen.

Klop voor de Hollandaise saus eigelen samen met de gastrique een minuut tot het schuimig wordt.
Zet kom op de pan met laagje water en blijf kloppen tot de saus dik wordt (5-10 minuten). Continue blijven kloppen anders krijg je klontjes.

Haal kom van de pan en schenk de geklaarde boter erbij, blijf ondertussen kloppen. Breng op smaak met peper en zout.
Grill brood- en hamrondjes aan beide zijden.

Ei pocheren; zorg ervoor dat de pan met water, azijn en zout tegen de kook aan is, maar niet kookt.

Schenk een voor een de kleine kommetjes met ei in de pan. Laat 3-4 minuten in het water voor een zachte dooier. Haal voorzicht uit het water en leg in de kom met koud water. Leg twee brood en ham rondjes op een bord. Haal de eieren meteen weer uit het koude water, voorzichtig afdrogen en op de ham leggen.

Maak af met de Hollandaise saus. Heerlijk als paasrecept of als lunch.

 

 

 

Klik hier voor het receptenoverzicht »
Gesponsord door: