Nieuws

4.kippen-uit-luik-1

Power to the platteland

Mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Welke vernieuwers buiten de stad kunnen anderen inspireren met hun radicale, maar realiseerbare ideeën over wonen, mobiliteit, natuurbeleving, voedsel, recreatie, spiritualiteit en zorg?

Kippenboer Peter van Agt
De kleinschalige wijze van pluimveehouderij, verbindt stad en land. Consumenten uit de stad kopen hun eieren rechtstreeks uit de eggdrive, die meereist met de kippen. Hulpboeren, cliënten uit zorginstellingen, krijgen een vorm van dagbesteding buiten de instelling die bijdraagt aan een grotere zelfredzaamheid.

De mobiele stallen van Fladderfarm mobiel hebben een puntdak voor eigen wateropvang en zonnepanelen, waardoor ze volledig off grid zijn. Tussen de kippen lopen enkele hanen, die de legkippen waarschuwen voor onraad vanuit de lucht. Meerdere keren per dag, verschuilen de legkippen zich onder de takken van bomen, zodat een valk of buizerd geen kans maakt om de kip te vangen. De stad manifesteert zich ook hier: zodra er een vliegtuig van Eindhoven Airport over de mobiele stallen vliegt, schieten de kippen onder de bomen.

Fladderfarm mobiel
Fladderfarm mobiel doet het net even anders: in plaats van het voer naar de kippen te brengen, brengt het bedrijf de kippen naar het voer. Kippen zijn van origine bosdieren en worden in hun mobiele stal naar locaties in de natuur gebracht, waar zij onder bomen en laag struikgewas hun kostje bij elkaar scharrelen. Door de natuurlijke voeding zijn de kippen gezonder en smaken de eieren beter. Peter van Agt (pluimveehouder) en Erik van den Oord (ontwikkelaar van Nieuwe Business Modellen) hebben een mobiele kippenstal ontwikkeld met alle voorzieningen, waaronder zonnepanelen en klimaatcomputer, wordt ‘Kip Caravan’ genoemd en de ei-automaat met rechtstreekse verkoop van eieren aan passerende consumenten ‘Mmm..eggdrive’, met een knipoog naar de bekende merken. De kippen worden mede verzorgd door 'hulpboeren', mensen met een arbeidskans (cliënten van zorginstellingen) die de eieren rapen, sorteren en stempelen.

Fladderfarm mobiel schaalt nu op met meerdere mobiele pluimveestallen, zodat het bedrijf uit deze vernieuwende vorm van plattelandseconomie een gezinsinkomen kan verwerven.

Stem tot en met woensdag 15 mei hier op kippenboer Peter van Agt.

Klik op de afbeelding voor een vergroting en meerdere foto's