Nieuws

BMEE_banners_kip-stal-ei-4

Kippenboer geeft gastles

Legpluimveehouder Peter van Agt uit het Brabantse Oirschot verzorgt jaarlijks een gastles op Helicon in Eindhoven.

Praktische uitleg
Peter startte met het uitleggen van de twee sectoren: leg- en vleespluimveehouderij en benoemt daarbij de stichting Kipkiplekker en Blij met een Ei. „Daarna ging ik dieper in op de legpluimveesector met 700 bedrijven, 30 miljoen leghennen en de bijdrage aan de export. Via de website van ons bedrijf de Kakelhoeve vertelde ik over ons bedrijf en gaf ik uitleg over de kip, de stal en de diverse huisvestingssystemen aan de hand van de grote banner van Blij met een Ei. De code op het ei kennen de meeste studenten wel.”

Voor het onderdeel voeding toonde Peter zakjes met grondstoffen en vertelde hij waar die grondstoffen vandaan komen.  Het leven van een kip vergelijkt Peter met een mensenleven; de jeugd tot 17 weken en de productiefase van 17 tot 100 weken. „Met 50 weken worden de kippen lelijker en kaal; net zoals bij de mens. Dat blijft hangen bij die pubers”, lacht Peter van Agt.  Af afsluiting legde Peter uit hoe gezond een ei is en deelde hij gekookte eieren uit met de boodschap ‘Elke dag een ei mag.’

Voedseleducatie leerzaam
„Een mooie ervaring en leerzaam voor zowel studenten als docenten. Ik heb ze 1,5 uur kunnen boeien. Dat vind ik prachtig. Peter van Agt is blij dat het kabinet onlangs 6 miljoen heeft uitgetrokken voor voedseleducatie. „Dat sluit aan bij de werkzaamheden van Blij met een Ei. We maken lespakketten en proberen die zoveel mogelijk in het onderwijs te krijgen. Het is goed dat er vanuit de overheid nu middelen beschikbaar komen om gezonde voeding in het onderwijs op de kaart te zetten”, besluit Peter die naast legpluimveehouder ook bestuurslid van Blij met een Ei is.

Interesse?
Heeft u interesse in een vakles door een echte kippenboer of een mmmEggie, een kippenboerin? Neem contact op met het secretariaat en we proberen dit samen met u te organiseren.

Klik op de afbeelding voor een vergroting en meerdere foto's