Nieuws

BMEE_banners_kip-stal-ei-5

Kippenboer geeft gastles bij Helicon

Legpluimveehouder Peter van Agt uit het Brabantse Oirschot verzorgde voor het vierde opeenvolgende jaar een gastles op Helicon in Eindhoven.

Peter startte met het uitleggen van de twee sectoren: leg- en vleespluimveehouderij. Hij houdt zelf legkippen voor de productie van eieren. Die levert hij aan eierhandelaren en verkoopt ze aan huis.

Praktische uitleg
'Ik heb toegelicht hoe de legpluimveesector met 700 bedrijven, 30 miljoen leghennen bijdraagt aan de Nederlandse economie. Uitleg over de kip en het ei, met behulp van de borden van Stichting Blij met een Ei', vertelt de kippenboer enthousiast. Met uitleg over de diverse huisvestigingssytemen en de bijbehorende eieren, het voer van de kippen wist hij de studenten te boeien. 'Ik vergelijk het leven van een kip met een mensenleven; de jeugd tot 17 weken en de productiefase van 17 tot 100 weken. Met 50 weken worden de kippen lelijker en kaal; net zoals mensen. Dat blijft hangen bij pubers,' lacht Peter. Als afsluiting legde Peter uit hoe gezond een ei is en deelde hij gekookte eieren uit met de boodschap . 'Elke dag een ei mag'.

Hij vindt het geweldig om zijn kennis te delen met de studenten. 'Leuke vragen, leerzaam voor zowel mij hoe ik mijn boodschap over kan brengen en leerzaam voor de studenten. De gastles voor volgend jaar is alweer geboekt', zegt Peter van Agt.

Interesse?
Heeft u interesse in een vakles door een echte kippenboer of mmmEggie, een kippenboerin? Neem contact op met het secretariaat en we proberen dit samen met u te organiseren.

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting en meerdere foto's