Nieuws

promotieAmsterdam

Kippen brengen Amsterdamse ouderen bij elkaar

Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Vrijwilligers zetten zich in om eenzaamheid te voorkomen. Een van hen is Vera Broos, projectleider van HenPowerEitje, het kippenproject in Amsterdam.

"De knuffelkip zelf is geen therapiedier, maar is eigenlijk een katalysator voor het gewenste sociale effect; meer sociaal contact. Oudere mensen hebben vaak herinneringen aan vroeger als ze kippen zien. Het zien van kippen maakt verhalen los bij mensen, vooral bij personen met dementie", zegt Vera Broos. 

Bij het nieuwe kippenhok in het Amsterdamse verzorgingshuis worden straks ook activiteiten georganiseerd, waarin voornamelijk kunst centraal staat. Met HenPowerEitje worden creatieve workshops ontwikkeld, die bij de bewoners verhalen moeten losmaken.

Het HenPower-project is in Engeland al succesvol. Sinds 2015 werkt Broos samen met de Engelse stichting die de projecten daar heeft opgezet. Ook daar worden kippen ingezet om sociale isolatie tegen te gaan, depressies te verminderen en het welzijn van mensen te verbeteren.

Op de foto de vrijwilligers van Kinderboerderij de Pijp die de ouderen kennis laten maken met knuffelkip Carolien en met behulp van de poster van Blij met een Ei toelichting geven.

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting en meerdere foto's