Organisatie

Het bestuur bestaat uit legpluimveehouders uit heel Nederland en een voorzitter. Adviseurs uit de periferie staan het bestuur bij.

De bestuur bestaat uit: 

Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps, voorzitter
Chantal Bouwhuis, legpluimveehouder in Witteveen, mmmEggie & secretaris
Eric Hubers, legpluimveehouder in Ysselsteyn, penningmeester
Peter van Agt, legpluimveehouder in Oirschot
Léon Jansen, legpluimveehouder in Schore
Daniëlle Baetsen, legpluimveehouder in Veulen & mmmEggie

Adviseurs:
Ruud Rutten, verkoopadviseur Vepymo Nederland
Ed Obbink, verkoopadviseur Agromix
Rick Reimerink, verkoopadviseur Ter Heerdt kuikens en hennen

Blij met een Ei wordt op social media ondersteund door de mmmEggies, een initiatief van kippenboerinnen. Zij promoten met vrouwelijke passie het Nederlands ei. De facebookberichten en tweets van de mmmEggies zijn zichtbaar op deze site. 

Doelstelling

De Stichting Blij met een Ei geeft voorlichting over de legpluimveehouderij in Nederland en stimuleert de dialoog tussen producent en consument. Het doel van de Stichting is de bevordering van een duurzame en economisch sterke legpluimveesector, gebaseerd op de wensen uit de maatschappij. Alle voorlichtende activiteiten van de Stichting Blij met een Ei worden uitgevoerd door enthousiaste legpluimveehouders en andere vrijwilligers.

Disclaimer

Ondanks alle zorg en aandacht die wij besteden aan de samenstelling van de website van Stichting Blij met een Ei, kan de Stichting niet garanderen dat alle opgenomen informatie in alle gevallen daadwerkelijk actueel, correct en volledig is. Wij sluiten alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortkomt uit, of in enig opzicht verband houdt met, het gebruik van de website van Stichting Blij met een Ei, of met de tijdelijke onmogelijkheid om de website te kunnen raadplegen.

Privacyverklaring
Donateurs en sponsors worden vermeld op de website om te laten zien wie Stichting Blij met een Ei een warm hart toedraagt. Wilt u niet dat uw gegevens worden gepubliceerd? Neem dan contact op.

Copyright

© Copyright Blij met een Ei. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten alle rechten op informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc) die u op deze site (blijmeteenei.nl en alle onderliggende pagina's) aantreft bij Blij met een Ei of zijn gelicenceerd aan Blij met een Ei.

Overname van informatie van deze website is toegestaan mits hierbij de bron Stichting Blij met een Ei wordt vermeld.

Algemeen

Eieren maken al vele honderden jaren een belangrijk deel uit van het voedsel van mensen. En dat blijft zo. Ook in Nederland waar jaarlijks ruim 10 miljard (!) eieren worden geproduceerd. We mogen ons land dan ook gerust een ei-land noemen.
Gemiddeld eten we zo'n 210 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta's en advocaat. Iedereen weet wel hoe een ei eruitziet en smaakt. Maar wat weten we nu eigenlijk over het ei? Op deze website lees je er alles over.

Soort eieren

Het ene ei is het andere niet. Dat heeft te maken met de verschillende manieren waarop je kippen kunt houden, de houderijsystemen. Kippen die consumptie-eieren leggen, de zogeheten legkippen, leven in Nederland in één van de vier soorten houderijsystemen.

Lees hier verder »

Eicode

Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip gehuisvest is: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = kolonie.
Deze twee letters duiden op het land van herkomst, bijvoorbeeld NL is Nederland.

De cijfers daarachter geven aan op welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd. Alle eieren in de winkel, ook losse eieren, zijn met deze code gestempeld. Het is dus altijd duidelijk wat de herkomst van een ei is.
Bekijk hier een fragment over de eicode uit 'Nederland Proeft'.

Verpakking

Informatie op de verpakking
Eierhandelaren zijn wettelijk verplicht om op de eierdoosjes informatie te vermelden over de eieren die erin zitten.

Lees hier verder »

Gezondheid

Is elke dag een eitje wel verantwoord?
Een ei, daar zit veel in. Eieren zijn een bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, vitamine D, vitamine E, fosfor, ijzer, zink en jodium. Stuk voor stuk belangrijke bouwstoffen voor de groei en ontwikkeling van je lichaam.

Lees hier verder »

Veel gestelde vragen

Bekijk hier de meest gestelde vragen over eieren en kippen.

Lees hier verder »