Algemeen

Eieren maken al vele honderden jaren een belangrijk deel uit van het voedsel van mensen. En dat blijft zo. Ook in Nederland waar jaarlijks ruim 10 miljard (!) eieren worden geproduceerd. We mogen ons land dan ook gerust een ei-land noemen.
Gemiddeld eten we zo'n 195 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta's en advocaat. Iedereen weet wel hoe een ei eruitziet en smaakt. Maar wat weten we nu eigenlijk over het ei? Op deze website lees je er alles over.

Soort eieren

Het ene ei is het andere niet. Dat heeft te maken met de verschillende manieren waarop je kippen kunt houden, de houderijsystemen. Kippen die consumptie-eieren leggen, de zogeheten legkippen, leven in Nederland in één van de vier soorten houderijsystemen.

Lees hier verder »

Eicode

Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip gehuisvest is: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = kooi.
Deze twee letters duiden op het land van herkomst, bijvoorbeeld NL is Nederland.

De cijfers daarachter geven aan op welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd. Alle eieren in de winkel, ook losse eieren, zijn met deze code gestempeld. Het is dus altijd duidelijk wat de herkomst van een ei is.
Bekijk hier een fragment over de eicode uit 'Nederland Proeft'.

Verpakking

Informatie op de verpakking
Eierhandelaren zijn wettelijk verplicht om op de eierdoosjes informatie te vermelden over de eieren die erin zitten.

Lees hier verder »

Gezondheid

Is elke dag een eitje wel verantwoord?
Een ei, daar zit veel in. Eieren zijn een bron van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, vitamine D, vitamine E, fosfor, ijzer, zink en jodium. Stuk voor stuk belangrijke bouwstoffen voor de groei en ontwikkeling van je lichaam.

Lees hier verder »

Veel gestelde vragen

Bekijk hier de meest gestelde vragen over eieren en kippen.

Lees hier verder »